Bekendtgørelsen gælder for kommunerne og deres hjemtagelse af refusion efter § 176 i lov om social service.
Stk. 2 Refusionen hjemtages af den kommune, som endeligt skal afholde udgiften.
For at opnå statsrefusion skal følgende betingelser være opfyldt:
-
1) Ydelsen eller tilskuddet skal være tildelt i overensstemmelse med lovgivningen.
-
2) Udgifterne skal være bogført i overensstemmelse med konteringsreglerne.
-
3) Kravene i denne bekendtgørelse og i bekendtgørelse om statsrefusion og tilskud samt regnskabsaflæggelse og revision på visse områder inden for Social-, Bolig- og Ældreministeriets, Beskæftigelsesministeriets, Udlændinge- og Integrationsministeriets og Børne- og Undervisningsministeriets ressortområder skal være opfyldt.
Kommunens samlede refusionsberettigede udgifter, jf. stk. 2-5, opgøres på månedsbasis. Staten yder refusion i måneden af den del af udgifterne, der overstiger 1/12 af beløbsgrænserne efter § 176, stk. 1, i lov om social service.
Stk. 2 Det er kommunens samlede udgift til hjælp og støtte til den pågældende borger, der indgår ved opgørelsen af grundlaget for de refusionsberettigede udgifter.
Stk. 3 Ved opgørelse af udgifter til refusion skal alle indtægter fradrages, herunder brugerbetaling og refusion eller tilskud efter lov om social service eller anden lovgivning.
Stk. 4 Kommunens enkeltstående udgifter til hjælp og støtte skal fordeles ligeligt ud på regnskabsårets 12 måneder.
Stk. 5 Kommunens udgifter, der er omfattet af reglerne om objektiv finansiering, jf. bekendtgørelse om finansiering af visse ydelser og tilbud efter lov om social service og barnets lov samt betaling for unges ophold i Kriminalforsorgens institutioner, kan ikke medregnes ved opgørelse af grundlaget for refusion efter denne bekendtgørelse.
En kommune kan anmelde sine udgifter til hjælp og støtte efter lov om social service til en person efter det fyldte 67. år til refusion efter reglerne i § 176, stk. 3, i lov om social service, hvis udgifterne til personen var omfattet af refusionsordningen umiddelbart forud for det fyldte 67. år, jf. dog § 6, stk. 2.
Stk. 2 Udgifterne til en person er omfattet af refusionsordningen efter stk. 1 umiddelbart forud for det fyldte 67. år, når en kommunes udgifter efter lov om social service til den pågældende borger i den sidste måned forud for det fyldte 67. år overstiger 1/12 af de fastsatte grænsebeløb for refusion, jf. § 176, stk. 1, i lov om social service, jf. dog stk. 3.
Stk. 3 For en person, der den sidste måned forud for det fyldte 67. år er indlagt på et regionalt sygehus, lægges udgifterne efter lov om social service i den sidste måned forud for indlæggelsen til grund for opgørelsen efter stk. 2.
Anvisning og berigtigelse af statsrefusion samt regnskabsaflæggelse og revision skal ske i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse om statsrefusion og tilskud samt regnskabsaflæggelse og revision på visse områder inden for Social-, Bolig- og Ældreministeriets, Beskæftigelsesministeriets, Udlændinge- og Integrationsministeriets og Børne- og Undervisningsministeriets ressortområder.
Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2024.
Stk. 2 § 4 gælder ikke for personer, der er fyldt 67 år inden den 1. januar 2021. For disse personer finder de hidtil gældende regler i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 1287 af 28. august 2020, anvendelse.
Stk. 3 Bekendtgørelse nr. 2430 af 14. december 2021 om den centrale refusionsordning efter lov om social service ophæves.
Stk. 4 Bekendtgørelse nr. 2430 af 14. december 2021 om den centrale refusionsordning efter lov om social service anvendes dog for regnskabsaflæggelse og revision for regnskabsåret 2023 samt for udbetaling af statsrefusion, der vedrører 2023.