Dato: | 22. december 2022 |
Rettens sagsnr.: | 4494/2022 |
Politiets sagsnr.: | 4100-71281-00086-20 |
Anklagemyndigheden mod Tiltalte, født juli 1992
Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.
Anklageskrift er modtaget den 13. oktober 2022.
Tiltalte er tiltalt for overtrædelse af
straffelovens § 191, stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt., jf. § 23, jf. § 88, stk. 1, 2. pkt., medvirken til narkotikakriminalitet under særdeles skærpende omstændigheder,
ved i perioden fra maj 2019 til 22. oktober 2020 i Silkeborg og via forskellige kommunikationstjenester over telefon og internet, under særdeles skærpende omstændigheder, at have medvirket til, at Person1 og Person2, med henblik på overdragelse til et større antal personer, mod betydeligt vederlag eller i øvrigt under særligt skærpende omstændigheder, foranledigede indsmugling til Danmark og videredistribution i Danmark af betydelige mængder særligt farligt eller skadeligt stof, idet tiltalte for Person1 og Person2 modtog og udleverede store pengebeløb, der udgjorde betaling for de omtalte mængder narkotika - eller foranledigede, at andre personer modtog eller udleverede sådanne - fra og til Vidne1 i forbindelse med. at Vidne1 på foranledning af Person1 og Person2 ad flere omgange modtog, indsmuglede og videredistribuerede i alt ikke under 384 kg amfetamin, ca. 940 gram ketamin og ca. 2,5 kg kokain, af hvilken mængde tiltalte blandt andet instruerede Vidne1 i at videreoverdrage mindst 6 kg amfetamin til Vidne2, ligesom tiltalte selv modtog og besad mindst 1 kg amfetamin, 940 gram ketamin og 500 gram kokain, hvilken besiddelse tillige var med henblik på overdragelse til et større antal personer, mod betydeligt vederlag eller i øvrigt under særligt skærpende omstændigheder, og tiltalte i øvrigt bistod Person1 og Person2 med at opnå kontakt til Vidne1 og bistod ved køb af biler, der skulle anvendes til indsmuglingerne og lignende.
Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf.
Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om konfiskation hos tiltalte af en mobiltelefon (iPhone/SkyECC-telefon), 118.700 kr., en digitalvægt og en vakuummaskine med poser, jf. straffelovens § 75, stk. 1 og 2.
Tiltalte har nægtet sig skyldig, men har ikke haft bemærkninger til påstanden om konfiskation.
Tiltalte har ikke ønsket at afgive forklaring hverken til politirapport eller i retten.
Der er afgivet forklaring af Vidne1, Vidne3, politiassistent Vidne4 og Vidne2.
Tiltalte er tidligere straffet bl.a.
Tiltalte har under denne sag været frihedsberøvet fra den 22. oktober 2020.
[FORKLARINGER UDELADT]
Politiets efterforskning i sagen startede den 21. oktober 2020 på baggrund af en anmeldelse om et færdselsuheld, hvor Vidne1 var kørt galt i en Mazda 6 på Aarhusvej i Viborg. Politiet traf Vidne1 på uheldsstedet, og i bilen var der en sort "Hard Rock" rygsæk indeholdende godt 3 kg amfetamin og ca. 500 gram kokain. Vidne1 blev anholdt, varetægtsfængslet og senere dømt i en tilståelsessag.
Efterforskningen ledte politiet til tiltalte, der blev anholdt den 22. oktober 2020 ved det nye sygehus i Gødstrup, hvor han arbejdede som … . Tiltalte blev anholdt og varetægtsfængslet, og han blev ved anholdelsen fundet i besiddelse af to telefoner, nemlig en almindelig telefon og en såkaldt SkyECC-telefon.
Omtrent samtidig med, at tiltalte blev anholdt, foretog politiet ransagning på adressen Adresse1 i Silkeborg, hvor tiltaltes kone, Person3, var tilmeldt, og hvor politiet mistænkte, at tiltalte boede. I forbindelse med ransagningen blev der bl.a. fundet 118.700 kr. i kontanter, en digitalvægt og en vakuummaskine med amfetaminrester på.
Sigtelsen mod tiltalte vedrørte oprindeligt godt 3 kg amfetamin og ca. 500 gram kokain, men på baggrund af forklaringer afgivet Vidne1, Vidne2 og Vidne3, der alle er dømt i sagen, et fund af over 40 kg amfetamin i en efterladt bil og oplysninger fra de krypterede tjenester EncroChat og SkyECC blev den oprindelige sigtelse udvidet til den nuværende tiltale, der bl.a. vedrører ikke under 384 kg amfetamin.
Det lægges efter bevisførelsen til grund, at Person2, Person1 og en hollandsk leverandør er sagens bagmænd, der sad i udlandet. Den hollandske leverandør sørgede for produktion og levering af amfetamin, mens Person2 og Person1 sørgede for distribution og salg af narkotikaen i Danmark.
Det lægges efter bevisførelsen, herunder oplysningerne i Eurojust-notatet, til grund, at en EncroChat telefon kostede omkring 1.000 euro med et abonnement på 6 måneder, der kostede 1.500 euro, og at telefonen kun kunne bruges til at kontakte andre, der også brugte EncroChat.
Det fremgår af Rigspolitiets "Varedeklaration" vedrørende materiale fra SkyECC, at SkyECC er en krypteret platform til udveksling af beskeder, der er blevet installeret på almindelige, men konfigurerede smartphones, typisk iPhones. SkyECC-applikationen har et ikon, der ligner en almindelig lommeregner. Gennem applikationen får man adgang til en lommeregner, hvor man indtaster et specifikt regnestykke, inden selve SkyECC-applikationen åbnes. Med rette regnestykke er der adgang til SkyECC-platformen, der så kan tilgås gennem et login på seks tegn. Hver bruger tildeles således et unikt SkyECC-ID, som er identisk med det sekscifrede login, og SkyECC-ID'et giver herefter brugeradgang til at kommunikere på platformen.
Det er lykkedes politiet i udlandet at dekryptere en del af beskederne på EncroChat og SkyECC, og det fremgår af de dokumenterede SkyECC-beskeder og Vidne1’s forklaring, at der blev kommunikeret både via EncroChat og SkyECC og via Wickr, der også er en krypteret tjeneste, som det ikke er lykkedes politiet at dekryptere.
På den SkyECC-telefon, som tiltalte ved anholdelsen blev fundet i besiddelse af, var installeret profilen Profil1, og det fremgår af oplysninger fra SkyECC, at den pågældende profil også hed "Profil1". Det fremgår endvidere, at en person på SkyECC direkte har skrevet, at Tiltalte hed "Profil2" og "Profil10". Efter bevisførelsen lægges det endvidere til grund, at koden for "Profil2" var "Kode1", hvilket er præcis den samme, som koden til tiltaltes facebook-konto, og det kan i den forbindelse bemærkes, at koden indeholder de sidste fire cifre i tiltaltes cpr-nummer. På den anførte baggrund sammenholdt med oplysningerne om sammenfaldet mellem de telemaster, som "Profil2" på EncroChat har brugt, og de telemaster, som tiltaltes almindelige telefon har brugt, og Vidne1s forklaring om, at når han skrev med "Profil2", var det tiltalte, der kom, og bevisførelsen i øvrigt, er det bevist, at tiltalte er "Profil2", og at han på SkyECC havde profilen Profil1.
Det lægges efter bevisførelsen endvidere til grund,
Retten har ved bevisbedømmelsen været opmærksom på de generelle og specifikke opmærksomhedspunkter, der er anført i Rigspolitiets "Varedeklaration" vedrørende materiale fra SkyECC.
Der er ved bevisbedømmelsen lagt afgørende vægt på forklaringen afgivet af Vidne1, der som nævnt er blevet dømt i komplekset, herunder forklaringen afgivet i hans egen tilståelsessag. Det bemærkes herved, at der ikke er grundlag for at antage, at der under afhøringen af Vidne1 i hans egen sag er lagt et utilbørligt pres på ham eller på anden måde er sket tilsidesættelse af reglerne for afhøring. Det kan heller ikke antages, at indholdet af Vidne1’s forklaring under hans egen sag er blevet påvirket af tilkendegivelsen om mulig nedsættelse af hans egen straf.
På grundlag af Vidne1’s forklaring i retten og under sin egen tilståelsessag sammenholdt med fundet hos ham af en kuffert, som narkohundene markerede på, hans Google-søgninger og bevisførelsen i øvrigt, er det bevist, at der i perioden fra den 26. maj 2019 til oktober 2020 blev overdraget 3 x ca. 20 kg amfetamin ved Aarhus Banegård.
Overdragelserne af de 3 x ca. 20 kg amfetamin er ikke omtalt i EncroChat eller SkyECC, og politiet ville aldrig være blevet bekendt med overdragelserne, hvis ikke Vidne1 havde tilstået og af sig selv havde forklaret herom under sin egen sag. Retten finder på den oven for anførte baggrund sammenholdt med det indtryk, som retten i øvrigt har fået af Vidne1, at han har afgivet en troværdig forklaring. Retten lægger således Vidne1’s forklaring om, at han af tiltalte fik 1.200 euro, der skulle afleveres til den person, der smuglede kufferten med amfetaminen ind i Danmark, til grund. Retten finder det herefter bevist, at tiltalte har haft en aktiv rolle i forbindelse med overdragelserne.
Vidne1 og Vidne3 har begge forklaret om en tur, hvor der skulle smides amfetamin over en mur eller et hegn ved grænsen til Tyskland. Forklaringerne stemmer med Vidne3’s Google-søgninger, der bl.a. inde-holder en rutevejledning til Süderlügum. På den anførte baggrund sammenholdt med de dokumenterede SkyECC-beskeder og bevisførelsen i øvrigt, er det bevist, at der den 18. juni 2020 blev overdraget 22 kg amfetamin ved grænsen til Tyskland.
På baggrund af de dokumenterede SkyECC-beskeder mellem den hollandske leverandør, Person2 og Person1 sammenholdt med Vidne1’s forklaring, hans Google-søgninger og bevisførelsen i øvrigt, er det bevist, at der den 8. juli 2020 blev overdraget ikke under 50 kg amfetamin i Viborg.
Af de dokumenterede SkyECC-beskeder fremgår, at den hollandske leverandør, Person2 og Person1 da de på et tidspunkt inden den 8. juli 2020 ikke kunne få fat på Vidne1 bl.a. skrev: "Bror faa lige fat i Profil2", og "Profil2 finder ham bror", hvilket stemmer med Vidne1s beskrivelse af tiltaltes rolle som "handler". I forbindelse med, at der på SkyECC skrives om, at man skal få fat i "Profil2", er der desuden kontakt på facebook mellem Person2 og tiltalte. Retten finder det herefter bevist, at tiltalte også har haft en aktiv rolle i forbindelse med overdragelsen den 8. juli 2020.
På baggrund af de dokumenterede SkyECC-beskeder sammenholdt med Vidne1s forklaring, hans Google-søgninger og bevisførelsen i øvrigt, er det bevist, at der den 27. juli 2020 blev overdraget 45 kg amfetamin i Viborg.
Af de dokumenterede SkyECC-beskeder fremgår, at Person2 og Person1 efterhånden som leveringen på 45 kg amfetamin kom ind skrev om, at "Profil2" skulle have en adresse, så de havde en, der vidste, hvor nakotikaen var. Retten finder det herved bevist, at tiltalte har haft en aktiv rolle i forbindelse med overdragelsen den 27. juli 2020.
På baggrund af de dokumenterede SkyECC-beskeder sammenholdt med Vidne1s forklaring, hans Google-søgninger og bevisførelsen i øvrigt er det bevist, at der i perioden fra den 22. august 2020 til den 26. august 2020 blev overdraget 40 kg amfetamin i Viborg, idet der først blev overdraget 29 kg amfetamin og derefter 11 kg amfetamin, som den hollandske leverandørs kurer i første omgang havde overset.
På baggrund af de dokumenterede SkyECC-beskeder sammenholdt med Vidne1’s forklaring og Google-søgninger er det endvidere bevist, at der den 4. september 2020 blev overdraget 44 kg amfetamin i Viborg, at der den 12. september 2020 blev overdraget 20 kg amfetamin (i form af 19 kg amfetamin i pastaform og 1 kg amfetamin i tør form) og 940 gram ketamin i Viborg, og at der den 8. oktober 2020 blev overdraget 43 kg amfetamin i Viborg.
I forbindelse med overdragelsen den 12. september 2020 fremgår det af de dokumenterede SkyECC-beskeder, at Vidne1 spurgte, om ketaminen og det tørre skulle afleveres til "Profil2", og at Person2 hertil svarede "yes". Det fremgår af de dokumenterede SkyECC-beskeder, at tiltalte i tiden op til den 12. september 2020 flere gange havde spurgt til, hvornår "keta" (dvs. ketaminen) og "blok amf' (dvs. amfetamin i tør form) kom, og at tiltalte havde skrevet, at der stod 940 på pakken, hvilket stemmer med det fremsendte billede af en pose, hvorpå var påført "KETA 940".
I forbindelse med overdragelsen den 8. oktober 2020 fremgår det af de dokumenterede SkyECC-beskeder, at Vidne1 hos tiltalte skulle hente penge til turen og noget narkotika, der skulle med tilbage. Dette stemmer overens med de dokumenterede beskeder om, at der var noget narkotika, der ikke kunne sælges, og som skulle leveres tilbage til Holland.
Retten finder det herefter bevist, at tiltalte også har haft en aktiv rolle i forbindelse med overdragelserne den 12. september 2020 og den 8. oktober 2020, herunder at tiltalte har besiddet mindst 1 kg amfetamin og 940 gram ketamin som anført i tiltalen.
På baggrund af Vidne1s forklaring om, at han afleverede 20-25 kg amfetamin på vej hjem, hans Google-søgninger og de dokumenterede SkyECCbeskeder sammenholdt med oplysningerne fra politiets automatiske nummerpladegenkendelse, fundet af den hvide Renault Twingo med 42 kg amfetamin i et skjult rum og bevisførelsen i øvrigt er det tillige bevist, at der den 16. oktober 2020 blev indsmuglet ikke under 60 kg amfetamin via Renault Twingo'en.
Det fremgår af de dokumenterede SkyECC-beskeder, at tiltalte har deltaget aktivt i beskederne vedrørende planlægningen og gennemførelsen af turen, og at tiltalte ("Profil2") havde forbindelse til den ven, som narkotikaen var hos. Retten finder herefter, at tiltalte også har haft en aktiv rolle i forbindelse med indsmuglingen via den hvide Renault Twingo.
På baggrund af de dokumenterede SkyECC-beskeder og fremsendte fotos sammenholdt med Vidne1’s Google-søgninger og bevisførelsen i øvrigt er det bevist, at der den 12. september 2020 blev overdraget 2,5 kg kokain ved Aarhus Banegård. Retten lægger efter bevisførelsen til grund, at Vidne1 først hentede 2,5 kg kokain, hvoraf 2 kg blev forsøgt afsat. Kokainen var imidlertid dårlig og skulle derfor med tilbage, hvorefter Vidne1 skulle aflevere "den halve" til tiltalte. Af de dokumenterede beskeder fremgår videre, at tiltalte også kendte til de resterende 2 kg kokain, idet han ca. en time efter, at kokainen var konstateret dårlig, skrev til Person2, at han kendte til ham, der lige havde afleveret det tilbage. Herefter endte det med, at de 500 gram, der var leveret til tiltalte, også skulle sendes til København.
På den anførte baggrund finder retten, at tiltalte også har haft en aktiv rolle vedrørende de 2,5 kg kokain, herunder er det bevist, at tiltalte har besiddet 500 gram kokain, som anført i tiltalen.
Det er således bevist, at der er tale om ikke under 384 kg amfetamin, ca. 940 gram ketamin og ca. 2,5 kg kokain som anført i tiltalen.
For så vidt angår tiltaltes rolle og involvering i sagen lægger retten - ud over det, der allerede er anført vedrørende tiltaltes aktive rolle i forbindelse med de enkelte overdragelser/indsmuglinger - vægt på Vidne1’s forklaring om, at tiltalte var hans kontaktperson. Hvis Vidne1 skulle aflevere penge, skulle det ske til tiltalte. Tiltalte havde en rolle i forhold til pengene, og der var andre, der styrede, hvor nakotikaen skulle leveres. Vidne1 har intet forklaret om, at tiltalte først kom med til sidst eller sent i forløbet. Tværtimod har Vidne1 forklaret om tiltalte som en gennemgående figur. Endelig lægger retten vægt på Vidne1’s forklaring om tiltaltes rolle vedrørende bilerne sammenholdt med, at det af den dokumenterede faktura fremgår, at Volvo'en blev købt den 3. maj 2019.
Vidne1s forklaring støttes af de dokumenterede SkyECC-beskeder, herunder Person2s besked om, at tiltalte havde arbejdet for ham i 16 år, og at han stolede på tiltalte "10000%". At tiltalte også så sig selv og Person2 som en fælles enhed, fremgår bl.a. af tiltaltes besked den 20. august 2020 til Person2, hvori tiltalte skrev: "Og om vi kunne levere de mængder han skulle bruge fremover".
Vidne1s forklaring og de dokumenterede SkyECC-beskeder støttes også af politiets fund. På den SkyECC-telefon, som tiltalte ved anholdelsen var i besiddelse af, er der fundet et regnskab, hvoraf fremgår, at der for en periode på 13 dage var kommet næsten 100.000 kr. ind. Tiltaltes rolle som pengemand støttes endvidere af, at der blev fundet 118.700 kr. i kontanter på hans bopæl.
Endelig støttes Vidne1s forklaring til politirapport om, at han en gang var hos tiltalte for at pakke 1 kg amfetamin, af politiets fund af en vakuummaskine med amfetaminrester på og nogle SkyECC-beskeder om, at Vidne1 sammen med tiltalte skulle "knække" 1 kg amfetamin.
Det er på den anførte baggrund bevist, at tiltalte er skyldig i medvirken til overtrædelse af straffelovens § 191, stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt., for så vidt angår ikke under 384 kg amfetamin, ca. 940 gram ketamin og ca. 2,5 kg kokain, hvoraf tiltalte har besiddet mindst 1 kg amfetamin, 940 gram ketamin og 500 gram kokain, som anført i den rejste tiltale.
Vidne2 har erkendt at have modtaget 6 kg amfetamin, men han har ikke erkendt, at det var efter aftale med tiltalte. På grundlag af bevisførelsen, herunder de dokumenterede beskeder fundet på tiltaltes SkyECC-telefon mellem henholdsvis tiltalte og Person2, mellem tiltalte, Person2 og Person1 og mellem tiltalte og Vidne1 sammenholdt med fundet af tiltaltes DNA på den Rema1000-pose, der blev fundet hos Vidne2, og hvori der var en pose med en smule amfetamin, er det bevist, at tiltalte af den omtalte mængde amfetamin har overdraget mindst 6 kg til Vidne2. Tiltalte er således også skyldig i den del af tiltalen.
Tiltalte er således i det hele skyldig i den rejste tiltale.
Retten har ved strafudmålingen lagt vægt på karakteren af stofferne og den eksorbitant store mængde amfetamin, der samlet set er tale om, og hvoraf ikke under 324 kg amfetamin vedrører en periode på blot 4 måneder. Størrelsen af de enkelte overdragelser/indsmuglinger og den dokumenterede video af den ombyggede Renault Twingo viser, at indsmuglingerne har haft et særdeles professionelt tilsnit, og der har ifølge bevisførelsen været et enormt udbytte for organisationen.
Retten har endvidere lagt vægt på, at tiltalte ikke blot har medvirket passivt, men at han har deltaget særdeles aktivt, idet han har håndteret penge, har håndteret Vidne1, har skaffet biler og selv har formidlet salg af store mængder amfetamin. Endelig har retten lagt vægt på, at tiltalte siden 2012 er straffet flere gange for overtrædelse af narkotikalovgivningen, senest ved betinget dom af 15. februar 2017, hvor prøvetidens udløb den 15. februar 2019 således kun er kort tid forinden starttidspunktet for den periode, som tiltalte nu er fundet skyldig i.
Det forhold, som tiltalte er fundet skyldig i, er på den anførte baggrund begået under særdeles skærpende omstændigheder, og retten finder, at straffelovens § 88, stk. 1, 2. pkt., hvorefter straffen kan overstige den højeste straf for lovovertrædelsen, finder anvendelse. Uanset den meget lange periode, hvori tiltalte har siddet varetægtsfængslet, kan straffen herefter passende fastsættes til fængsel i 18 år, jf. straffelovens § 191, stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt., jf. § 23, jf. § 88, stk. 1, 1. pkt., jf. § 89.
Hos tiltalte konfiskeres en mobiltelefon (iPhone/SkyECC-telefon), 118.700 kr., en digitalvægt og en vakuummaskine med poser, jf. straffelovens § 75, stk. 1 og 2.
Tiltalte, Tiltalte, straffes med fængsel i fængsel i 18 år.
Hos tiltalte konfiskeres en mobiltelefon (iPhone/SkyECC-telefon), 118.700 kr., en digitalvægt og en vakuummaskine med poser.
Tiltalte skal betale sagens omkostninger.
::::::::::::::::::::::::::::::::
(dommerne Lars Christensen, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Alice Mølholm Jungersen (kst.) med domsmænd)
Dato: | 13. september 2023 |
Rettens sagsnr.: | S–0068–23 |
Anklagemyndigheden mod Tiltalte, født juli 1992, (advokat Peter Nisgaard Brink, Aarhus)
Retten i Viborg har den 22. december 2022 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. 4494/2022).
Tiltalte, Tiltalte, har delvist påstået frifindelse, idet han for landsretten har erkendt den del af tiltalen, der angår videreoverdragelse af 6 kg amfetamin til Vidne2, ligesom tiltalte selv modtog 1 kg amfetamin, 0,5 kg kokain og 940 gram ketamin med henblik på videreoverdragelse. Tiltalte har i øvrigt påstået formildelse.
Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse.
Der er for landsretten bl.a. fremlagt yderligere korrespondance fra krypterede mobiltelefoner, der ikke er indgået i materialet for byretten.
Vidnerne Vidne1, Vidne3 og Vidne2 har for landsretten i det væsentlige forklaret som i 1. instans. Der er endvidere afgivet forklaring af tiltalte og politiassistent Vidne5.
[FOKLARINGER UDELADT]
Tiltalte, der ikke tidligere har afgivet forklaring, har for landsretten erkendt, at han har købt i alt 7 kg amfetamin, 940 gram ketamin og 0,5 kg kokain med henblik på videreoverdragelse. 6 af de 7 kg amfetamin blev leveret direkte til Vidne2 af Vidne1, og ketaminen og kokainen var af så dårlig kvalitet, at det blev leveret tilbage. Tiltaltes forklaring om køb af disse stoffer støttes af de SKY ECC-data, der er fremlagt i sagen. Tiltalte har desuden forklaret, at han har opbevaret penge for ”forretningen” fra den 26. september 2020 og indtil sin anholdelse, men at han i øvrigt kun købte narko hos netværket og kun i det erkendte omfang.
Tiltalte har videre forklaret, at han har haft to krypterede telefoner, først en EncroChat og derefter en SKY ECC, og at han har anvendt kaldenavnene ”Profil2” og ”Profil10”. Tiltalte har desuden forklaret, at han på SKY ECC-telefonen havde profilen Profil1.
Landsretten finder ligesom byretten, at den forklaring, der er afgivet af Vidne1, er troværdig. Vidne1 har i sin egen tilståelsessag bl.a. forklaret, at ”Tiltalte kørte sigtede hen til volvoen. Person4 og en anden person var også med. Bilen skulle bruges til at køre narko. De personer, som kørte ham derned, havde noget med narko at gøre. … Sigtede fik telefonen en uge før, han fik bilen”. Af sagens oplysninger fremgår, at Volvo’en blev købt den 3. maj 2019.
Om de krypterede mobiltelefoner har Vidne1 for landsretten forklaret, at chatgrupperne var lavet på telefonerne, da han modtog dem, og at gruppen med ham selv, ”Profil2”, ”Profil3” og ”Profil5” var ”konstant”, men at der løbende blev oprettet og slettet andre grupper. Det fremgår af en politirapport af 30. august 2023, at der har været fire profiler aktive i SKY ECC chatgruppe …, der fulgte Vidne1’s tur i fly fra Danmark til Malaga og hjem via Holland i den ombyggede bil, og at der var tale om profilerne Profil6 (Person2), Profil4 (Person1), Profil8 (Vidne1) og Profil1 (tiltalte). Af korrespondancen i gruppen den 13. oktober 2020 fremgår bl.a., at tiltalte, da Vidne1 på turen fik mekaniske problemer med den ombyggede bil, kom med råd om, hvordan problemet kunne løses.
Vidne1 har videre i sin egen tilståelsessag bl.a. forklaret, at han – inden han hentede den første sending amfetamin på Århus Banegård – fra tiltalte modtog 1.200 euro, som han skulle aflevere til leverandøren af amfetaminen. Om levering af penge til tiltalte har Vidne1 bl.a. forklaret, at ”Det var forskelligt, hvornår han skulle aflevere penge til Tiltalte. Han skulle aflevere, hvis han havde mere end 50.000 kr. Han tog til Silkeborg til Butik, og parkerede nede bagved på parkeringspladsen. Tiltalte kom dertil. Da sigtede fik bil, kørte han i den til parkeringspladsen. Han havde en Kia i september 2019”.
Landsretten finder det på denne baggrund bevist, at tiltalte har været en del af narkonetværket, siden Vidne1 i april/maj 2019 også blev det, og at tiltaltes rolle bl.a. var at være ”pengemand” for netværket ved at aflevere og opbevare penge, herunder at aflevere penge til Vidne1s betaling af transportører og til Vidne1s rejseudgifter til rejse til Holland og Spanien. At der var tale om betydelige beløb, som tiltalte opbevarede for netværket, støttes af den yderligere krypterede data, der er fremlagt for landsretten, herunder en besked sendt fra profilen Profil11 til Profil6 (Person2) den 24. juni 2020, hvor det er anført ”Men naar vi aflevere de 600 fra Profil2 er vi jo os laengere nede bror” og en anden besked sendt den 4. oktober 2020 fra Profil6 (Person2) til tiltalte, hvoraf det fremgår, at ”Vidne1” (Vidne1) vil aflevere 680.000 til tiltalte.
Det lægges efter bevisførelsen videre til grund, at tiltalte også udførte andre opgaver for netværket, herunder at han i hele gerningsperioden var Vidne1’s kontaktperson og gav ham instruktioner bl.a. om aflevering af penge til tiltalte og andre, og at han skulle finde en, der kunne passe på narkoen hos Vidne1, mens Vidne1 var i Spanien, ligesom tiltalte ifølge en korrespondance mellem ham og profilen Profil6 (Person2) henholdsvis den 25. september 2020 og den 4. oktober 2020 blev bedt om at skaffe en kemiker, der kunne tage med til Holland, og en ny runner.
Herefter og i øvrigt af de grunde, der er anført af byretten, sammenholdt med bevisførelsen i øvrigt, er det efter en samlet og konkret helhedsvurdering bevist, at tiltalte – omend han ikke var egentlig bagmand – indtog en så central og vedvarende rolle i netværket i hele gerningsperioden, at han strafferetligt har medvirket til netværkets samlede indsmugling og videredistribution af narkotiske stoffer.
Landsretten tiltræder af de grunde, der herom er anført af byretten, og som er bestyrket ved det nye SKY ECC materiale, at det er bevist, at netværkets indsmugling og videredistribuering omfattede den mængde stoffer, der er anført i tiltalen, dog med den begrænsning, at der efter det nye datamateriale vedrørende indsmuglingen i Twingo’en den 16. oktober 2020 alene blev indsmuglet 57 kg amfetamin og ikke 60 kg som anført af byretten.
Spørgsmålet er herefter, om tiltalte havde forsæt til at medvirke til indsmugling og distribution af hårde narkotiske stoffer i dette betydelige omfang. Af de krypterede beskeder fremgår, at der blev håndteret meget betydelige pengebeløb i netværket, og tiltalte fulgte korrespondancen, da Vidne1 indsmuglede 57 kg amfetamin i et skjult rum i en bil. Af chatbeskeder mellem Person2 og den hollandske leverandør efter anholdelsen af tiltalte og Vidne1 fremgår, at Person2 var af den opfattelse, at tiltalte og Vidne1 ville få 16 års fængsel. Herefter og sammenholdt med det, der er anført ovenfor, er det ubetænkeligt at lægge til grund, at tiltalte har været klar over, at netværket forestod indsmugling og videredistribution af endog meget store mængder farlige narkotiske stoffer, og at de faktiske mængder ikke går ud over, hvad han kan have ventet eller forudsat. Tiltalte har derfor haft det fornødne forsæt til at medvirke til netværkets indførelse og videredistribution af den samlede mængde narkotika.
Tiltalte findes derfor med den anførte begrænsning, hvorefter den samlede mængde af amfetamin udgør 381 kg, skyldig som anført af byretten, og det tiltrædes herunder, at forholdet efter mængden og karakteren af de narkotiske stoffer er henført under straffelovens § 191, stk. 1, 2. pkt.
Det tiltrædes, at der ved strafudmålingen må lægges vægt på de forhold, der er anført af byretten, og landsretten finder på den baggrund, at der er grundlag for at udnytte strafferammen i straffelovens § 191, stk. 1, 2. pkt. fuldt ud. Landsretten finder derimod ikke, at der foreligger sådanne særdeles skærpende omstændigheder, at der er grundlag for i medfør af straffelovens § 88, stk. 1, 2. pkt., at fastsætte en straf, der overstiger strafmaksimum i straffelovens § 191.
Straffen, der til dels skal fastsættes som en tillægsstraf til bøden af 25. marts 2020, jf. straffelovens § 89, fastsættes herefter til fængsel i 16 år, jf. straffelovens § 191, stk. 1, 2. pkt., og stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt., jf. § 23.
Byrettens bestemmelse om konfiskation stadfæstes.
Med de anførte ændringer stadfæster landsretten dommen.
Tiltalte har fortsat været frihedsberøvet under anken.
Byrettens dom stadfæstes med den ændring, at straffen nedsættes til fængsel i 16 år.
Statskassen skal betale sagens omkostninger for landsretten.