Højesterets kendelse af 14. februar 2019 i sag 177/2018

Print

Relaterede love

Retsplejeloven
Lejeloven - GAMMEL_invalid
Retsafgiftsloven - GAMMEL

Relaterede retsområder

Advokatret
Afgiftsret
Procesret

Resumé

Sag om bl.a. tidsbegrænsning af en lejekontrakt skulle i forbindelse med fastsættelsen af sagens værdi sidestilles med en sag om opsigelse efter lejelovgivningen


Ved fastsættelsen af salæret til den beskikkede advokat i en sag om lejelovgivningen havde boligretten taget udgangspunkt i de vejledende satser for sagsomkostninger og dermed i sagens værdi. Den beskikkede advokat havde anført, at det udmålte salær var fastsat på baggrund af en ukorrekt sagsværdi.


Boligretten havde fastsat sagens værdi til 29.250 kr. efter retsafgiftslovens § 3, stk. 3, sidste punktum, hvorefter sagens værdi udgør et beløb svarende til ét års leje, når sagen vedrører opsigelse og ophævelse af lejeforhold. Advokaten anførte, at sagens værdi i stedet skulle opgøres efter retsafgiftslovens § 3, stk. 3, 1. pkt., hvorefter værdien af sager efter lejelovgivningen fastsættes som den årlige ydelse ganget med 5, i hvilket tilfælde sagens værdi efter advokatens opfattelse ville udgøre ca. 146.250 kr.


Efter indholdet af den i boligretten nedlagte påstand angik sagen, hvorvidt en lejekontrakt var ophørt ved lejerens opsigelse eller som følge af en tidsbegrænsning af lejekontrakten. Højesteret tiltrådte landsrettens begrundelse, hvorefter sagen i sin helhed skulle sidestilles med en sag om opsigelse efter lejelovgivningen.


Der var herefter ikke grundlag for at forhøje den beskikkede advokats salær.


Landsretten var nået til samme resultat.
 

File name:

-

File size:

-

Title:

-

Author:

-

Subject:

-

Keywords:

-

Creation Date:

-

Modification Date:

-

Creator:

-

PDF Producer:

-

PDF Version:

-

Page Count:

-

Page Size:

-

Fast Web View:

-

Preparing document for printing…
0%