Højesterets dom af 23. september 2019 i sag 42/2019

Print

Relaterede love

Straffeloven

Relaterede retsområder

Strafferet

Resumé

T fundet skyldig i to forhold af overtrædelse af straffelovens § 240 om medvirken til selvmord og et forhold af forsøg herpå. Straffen fastsat til 60 dages betinget fængsel


T var ved landsrettens dom fundet skyldig i to forhold af overtrædelse af straffelovens § 240 om medvirken til selvmord og et forhold af forsøg herpå.

Sagen angik i første række, om de handlinger, som T efter landsrettens bevisresultat havde foretaget i de tre forhold, var strafbare som medvirken efter § 240, og om betingelserne for at straffe for forsøg var opfyldt.


I forhold 2 var T i landsretten fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 240 ved forud for Bs død via en kontakt at have skaffet medicin til B med viden om, at medicinen skulle bruges til Bs selvmord. I forhold 1 var T fundet skyldig i forsøg på overtrædelse af § 240 ved via en medtiltalt at have skaffet receptpligtig medicin til A med viden om, at medicinen skulle bruges til As selvmord, som imidlertid mislykkedes. Højesteret tiltrådte, at Ts handlinger i disse forhold var strafbare som medvirken til selvmord efter § 240 henholdsvis som forsøg herpå.

I forhold 3 var T i landsretten fundet skyldig i overtrædelse af straffelovens § 240 ved i mailkorrespondance med C at have vejledt om metoder til at begå selvmord, hvorved T medvirkede til Cs selvmord ved indtagelse af medicin og placering af en plastikpose lukket sammen med et gummibånd over hovedet. Højesterets flertal tiltrådte, at T ved sin rådgivning havde foretaget en konkretiseret og væsentlig medvirken til Cs selvmord, og at rådgivningen efter sin karakter ikke var straffri som følge af, at rådgivningen tog udgangspunkt i en generel vejledning, som lovligt var offentliggjort på en hjemmeside.


Højesterets flertal tiltrådte endvidere, at straffen var fastsat til 60 dages betinget fængsel.
 

Landsretten var nået til samme resultat.
 

File name:

-

File size:

-

Title:

-

Author:

-

Subject:

-

Keywords:

-

Creation Date:

-

Modification Date:

-

Creator:

-

PDF Producer:

-

PDF Version:

-

Page Count:

-

Page Size:

-

Fast Web View:

-

Preparing document for printing…
0%