Højesterets dom af 15. januar 2021 i sag BS-13147/2020-HJR

Print

Relaterede love

Privatvejsloven

Relaterede retsområder

Færdselsret
Obligationsret

Resumé

En grundejerforening havde ikke vejret til privat fællesvej og skulle derfor ikke bidrage til istandsættelsen heraf


Sagen angik, om en grundejerforening (GF Islehøj), der ligger i Københavns Kom­­mu­ne, hav­de pligt til at bidrage til istandsæt­tel­se og vedligeholdelse af den del af en vej, Brunevang, der ligger i Rødovre Kom­mu­ne, nærmere bestemt udskiftning af en bro over Harrestrup Å. Udgif­terne til eta­ble­ring af den nye bro var i vidt omfang afholdt af en almen boligorganisation (PAB).


Det følger af privatvejsloven, at ejerne af de ejendomme, der græn­ser til en privat fæl­les­­vej, skal holde vejen i god og forsvarlig stand i forhold til færdslens art og omfang. Undta­get fra denne forpligtelse er dog ejere, der kan dokumentere, at de ikke har vejret til vejen.


Højesteret fandt, at vejret efter privatvejsloven og dens forarbejder alene kan stiftes på privat­retligt grundlag (ved aftale eller hævd) eller på offentligretligt grundlag (f.eks. ved vejudlæg eller ekspropriation). Parterne var enige om, at der hverken på privatretligt eller offentlig­ret­ligt grundlag tilkom med­­­lemmer af GF Islehøj en vejret til den del af Brunevang, der ligger i Rød­ovre Kommune. PAB gjorde gældende, at de faktiske forhold og den faktiske anvendelse i sig selv medfø­rte vejret for GF Islehøj og dens medlemmer. Højesteret fandt, at de fak­tiske for­hold og den faktiske anvendelse af en privat fællesvej – når der ikke er tale om en sag om erhvervelse af hævd til færdsel – ikke i sig selv kan stifte en vejret.


I det omfang det ikke er muligt på anden måde entydigt at klar­­lægge, hvem der har vejret til en privat fællesvej, kan det dog efter omstændighe­derne ind­gå i den bevismæssige vurdering af, om der må anses for at være indgået en – even­tuelt mundtlig eller stiltiende – aftale om vejret, at en ejendom faktisk har adgang til en privat fæl­lesvej, som ejendommen grænser til, og at ejeren af ejendommen anvender den priva­te fæl­les­vej. Det må dog samtidig indgå, at pri­vate fællesveje efter forarbejderne til privatvejsloven som udgangspunkt lovligt kan benyt­tes af andre end de vejberettigede, da vejene i vidt om­fang indgår i det almindelige vejnet. Den faktiske anvendelse vil derfor navnlig kunne være bevismæssigt relevant, hvor den pri­vate fællesvej er eneste eller væsentligste adgangsvej til en ejendom.


Højesteret fandt, at der efter bevisførelsen om disse forhold ikke var grundlag for at fastslå, at der forelå en stil­tiende aftale mellem PAB og GF Islehøj om vejret for grundejerforeningen og dens medlem­mer til den del af vejen Brunevang, der ligger i Rødovre Kommune.


Højesteret stadfæstede herefter landsrettens dom.

File name:

-

File size:

-

Title:

-

Author:

-

Subject:

-

Keywords:

-

Creation Date:

-

Modification Date:

-

Creator:

-

PDF Producer:

-

PDF Version:

-

Page Count:

-

Page Size:

-

Fast Web View:

-

Preparing document for printing…
0%