Højesterets dom af 09. september 2019 i sag 99/2018 og 160/2018

Print

Relaterede love

Erstatningsansvarsloven
Beredskabsloven

Relaterede retsområder

Erstatningsret

Resumé

En 14-årig dreng var erstatningsansvarlig for brandskader på en skolebygning, mens en 13-årig dreng blev frifundet. Erstatningsansvaret for den 14-årige blev lempet


A og B, der var henholdsvis 14 og 13 år, opholdt sig en eftermiddag på en skole. B cyklede rundt i skolegården og holdt på et tidspunkt stille på sin cykel, da A gik i retning mod en container, der stod op ad bygningen. A tændte ild i noget papir i containeren og lod ilden få fat, inden han lukkede låget, og der var umiddelbart herefter en kraftig røgudvikling fra containeren. Ilden bredte sig til bygningen og forårsagede brandskade. Skolens forsikringsselskab udbetalte erstatning for skaderne med ca. 7,4 mio. kr. og rettere et regreskrav mod A og B.


Højesteret fandt, at A havde forvoldt skaderne på skolebygningen ved grov uagtsomhed. A var derfor erstatningsansvarlig for skaderne, jf. erstatningsansvarslovens § 19, stk. 2, nr. 1. Højesteret fandt endvidere, at B ikke havde medvirket ved ildspåsættelsen, og at han ikke var erstatningsansvarlig, fordi han ikke forsøgte at forhindre ildspåsættelsen og heller ikke forsøgte at forhindre, at ilden bredte sig fra containeren til skolebygningen, f.eks. ved at tilkalde brandvæsenet.


Efter en samlet vurdering fandt Højesterets flertal, at regreskravet mod A efter erstatningsansvarslovens § 24 a passende kunne nedsættes til 250.000 kr. med forrentning fra den 15. maj 2022, hvor A var fyldt 24 år.
 

Landsretten var nået til et andet resultat for så vidt angår spørgsmålet om lempelse.
 

File name:

-

File size:

-

Title:

-

Author:

-

Subject:

-

Keywords:

-

Creation Date:

-

Modification Date:

-

Creator:

-

PDF Producer:

-

PDF Version:

-

Page Count:

-

Page Size:

-

Fast Web View:

-

Preparing document for printing…
0%